Stefan Edbergs stiftelse 2012 – Sammanfattning

Stipendier 2011-2012

Varje år delas stipendier ut till fyra spelare.  Vinnare av stipendierna är de som presterar bäst i de fyra stora juniormästerskapen (Junior-SM ute och inne, SALK Open samt Båstad)

Extra utdelningar

2011 delade Stiftelsen ut extra stipendier till Mikael och Elias Ymer samt Daniel Windahl.

2012 valde Stiftelsen att dela ut extra stipendier till två tjejer i samma ålder.

Kajsa Rinaldo Persson – Växjö TS och Frida Ejderstedt – Ready Play TC (Hovmantorp TK)

Noterbart är att Kajsa vann SALK Open F16 samt var i final och semifinal i ITF tävlingar därefter(Jan 2013).

Ready Play ställer upp med speltid och tenniskompetens för dessa tjejer i Södra Climate Arena.

 

Projekt Klubbutveckling

En regionsatsning har under 2012 startats med tio tennisklubbar. Satsningen riktas mot både spelare och tränare. Varje klubb tar ut fyra spelare och tränare som kommer till Södra Climate Arena en gång per månad.  Tränarna får möjlighet till erfarenhetsutbyte samt råd och kunskap från Ready Play. Spelarna får träning och blir filmade med uppföljning teknikmässigt och speltaktiskt.

Stiftelsen bidrar ekonomiskt med en stor del i projektet. Ytterligare stöd kommer från Svenska Tennisförbundet (Idrottslyftet) samt Tennis Syd vilket innebär att klubbarna själva står för 25 % av totala kostnaderna. Projektet är fortfarande i sin linda, men positiva resultat börjar synas både vad beträffar spelkvaliteten, träningslusten i klubbarna samt tränarnas utbyte med varandra har renderat i ett nätverk där klubbarna samverkar.

 

Satsning på tidigare stipendiater

Som ett led i uppföljning och fortsatt stöd för stipendiater har Stiftelsen givit möjligheten till stipendiater från tiden 2008-2012 att komma till Södra Climate Arena under Ready Plays ledning för sparring och en översyn av deras tennis tillsammans med deras respektive tränare. Stiftelsen står för samtliga kostnader.

 

Årets Stiftelsedagar – Båstad/Stockholm

Årets första Stiftelsedag har genomförts i Båstad under Swedish Open. Dagen inleddes i vanlig ordning med tennis på Drivan där Stefan, Magnus Larsson samt tidigare
stipendiaten Fred Simonsson såg till att alla fick kämpa på banan. Efter ett bra tennispass erbjöds lunch i Vinterträdgården på Hotell Skansen med efterföljande föredrag av Calle Hageskog. De som önskade stannade även för att se eftermiddagens och kvällens matcher på centercourten.

Årets andra Stiftelsedag har genomförts i Stockholm under Stockholm Open. Tennis i Danderyds Tennisklubb, där Stefan, Magnus Larsson, Mikael Ymer, Elias Ymer samt Jaqueline Cabaj Awad, såg till att hålla tempot i spelet på banan. I samband med den efterföljande middagen delades de årliga stipendierna ut av Stefan Edberg. Årets stipendiater är Mikael Ymer, Elias Ymer, Jaqueline Cabaj Awad samt Sandra Örtevall.

 

Tennis Camp vid Södra Climate Arena

Stiftelsen har under hösten 2012 genomfört en Tennis Camp för samtliga företagspartners i Stiftelsen. Det hela bestod av mycket tid på banan, med två pass både lördag och söndag. Stefan Edberg, Magnus Larsson och Calle Hageskog fanns på plats för att instruera, träna och slipa på deltagarnas tennisteknik.
Stiftelsen har under 2012 delat ut 370 000 kr till svensk tennis framtid